mf.jpg

Så er   Midtjyske fortællinger på gaden.

Forord til Midtjyske fortællinger:

Langt ude på havet dukker Anholt op som den yderste kant af Region Midtjylland. Jeg ser den gennem vinduet på toilettet på færgen. Med fem børn har jeg set mange toiletter – specielt inde på fastlandet. Men det er mit første med udsigt. Jeg studerer øen gennem vinduet. Den minder mig om Peter Pans Ønskeøen. Fantasien bliver afbrudt af bølgegangen, og jeg griber efter vasken. Resten af turen forsvinder ind i søsygen.

Inde på kajen står en kvinde og vinker. Det er Lotte. Én af de 24 Anna Amalia’er, der en mild majdag på Løndal var forsamlet indenfor med udsigt til roligt vejr. Diskussionen bølgede frem og tilbage: er Region Midtjylland andet end to streger på et kort? Og hvis den er: hvilke steder og fortællinger indeholder den? Svaret fandt vi ikke den dag, men i min fantasi formede der sig et projekt, som jeg arbejdede på det meste af et år, inden det blev godkendt i Regionsrådet: 19 forfattere skulle skrive hver sin skønlitterære tekst om deres sted i regionen.

En tanke i maj blev til en bog i november: Midtjyske fortællinger.

Fortællingerne bugter sig mellem valgstavn og hjemstavn; mellem to streger; mellem had og kærlighed; mellem flugt og ståsted; mellem land og by; mellem det grimme og det skønne. For et rigtig sted gemmer følelser, der prikker og pirrer.

Anholt pirrer mig. Vi går på vejen Gennem Landet, hvor Lottes gartneri ligger. Hun fortæller, at hun og Morten valgte Anholt i 1992, hvor de rejste fra to job i København og startede et nyt liv her. Jeg kan mærke hendes passion og ved, at jeg endnu har til gode at finde min valgstavn.

Det sidste, jeg tænker, inden Ønskeøen forsvinder, er: næste gang vil jeg flyve hertil.

God fornøjelse med flyveturen ind i fortællingerne.

  Lene Rikke, fastlandet 20. oktober 2008

Forfatterne er: Lone Hørslev, Henning Mortensen, Anita Lillevang, Rasmus Nikolajsen, Inge Pedersen, Thomas Quortrup, Peter Boe, Erwin Neutzky- Wulff, Dorthe Nors, Mikkel Wallentin, Trisse Gejl, Oscar K, Hans Otto Jørgensen, Niels Krause-Kjær, Vagn Remme, Niels Hav, Søren Würtz, Nis Boesdal og Svend Åge Madsen.